Stockholmsbörsen var som väntat svårtrejdad i fredags, åtminstone fram till någon timme innan stängning. De negativa BNP-siffrorna från USA följt av Ben Bernankes tal i Jackson Hole fick OMX-indexet att först falla brant för att sedan stiga över 20 punkter på en timme. De sista 20 minuterna var det sidledes och något fallande kurser i callen. Stängningen vid 904,32 motsvarade en marginell uppgång med 0,12 procent vilket innebar att veckan stängdes med en uppgång på 3 procent. Endast 25 av de 65 aktier jag dagligen följer steg vilket isar att det inte var någon bra bredd i uppgången. Omsättningen uppgick till 12,8 miljarder kronor och det var den lägsta omsättningen sedan den 15 augusti och 16 procent lägre än snittet. DN, SVD
Högst omsatt i fredags var åter Volvo B som steg 1,5 procent till 72,55 kronor. Ericsson kom på andra plats och Swedbank på tredje.
Verkstadsbolaget gick bra och Atlas Copco (som är dagens analys på Axier) steg 1,9 procent till 133,40 kronor. Alfa Laval klättrade 1,9 procent till 119,70 kronor.
Hennes & Mauritz kämpar på mot den senaste tidens svaga utveckling. I fredags sänkte Credit Suisse riktkursen och aktien backade 0,4 procent till 191,60 kronor. Vid ett positivt börsklimat är H&M definitivt en av mina absoluta favoriter.
Telekom gick svagt efter att den senaste tiden outperformat OMX där bolag med hög utdelning gynnats av prispressen på börsen.
Bästa sektorer i fredags blev energi- och verkstad. Sämst gick telekom och finans.
VIX (fear index) föll hela 10,5 procent till 35,6 vilket tyder på att placerarkollektivet drog liten lättnadssuck att Helikopterben åtminstone inte avfärdade tanken på ytterligare lättnader. De stigande bottnarna och fallande topparna i VIX-diagrammet indikerar att vi snart kan förvänta oss ett utbrott, eftersom den längre trenden i VIX är uppåt talar mycket för att utbrottet sker uppåt och det skulle innebära ännu större nervositet på marknaden. Faller VIX istället ner och skapar en ny lägre botten under 30,8 innebär det istället att en fallande trendkanal är på väg att etableras och det kan innebära kortsiktigt stigande kurser. Låt dig inte luras av några dagars kraftig uppgång. Det är fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!
Dollarn noteras nu på morgonen i 6,30 mot den svenska kronan. Det är små förändringar mot euron, även om euron tappat något sedan i fredags morse. Just nu noteras valutaparet USD/EUR i 0,690. VA
Råoljepriset (Brent) har fortsatt uppåt och idag på morgonen kostar ett fat Brent råolja 111 dollar.
Guldpriset visar tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Efter nedgången i förra veckan ser det åter ut som om guldet blivit tillflyktsort för osäkra valutahandlare. ”Valutan” guld kostar just nu 1821 dollar per uns. Som jag nämnde i torsdags och fredags morse är det är alltid farligt att börja spekulera i nedgång så länge inte den parabolicliknande uppgången avtagit.
Silverpriset har även det vänt upp men inte fullt lika kraftigt som guldet. Ett uns silver kostar just nu 41,3 dollar per uns.
Boliden rustar sig för lågkonjunktur. Tillväxten i Kina som nu oroar sig för åtstramningar, är avgöranade för bolaget. AFV
Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med 4 punkter till 2,19 procent i fredags.
Den kraftiga uppgången på bland annat Stockholmsgörsen i fredags efter Fed-chefens tal kommer att prägla inledningen av veckan. Samtidigt vill jag varna för att tillnyktringen med inslag av baksmälla kan ske kring motståndsnivån av konsolideringen (970) och det kan leda till kraftiga nedställ. De fallande (både långa och korta) trenderna innebär att volitiliten är hög och risken stor. Vändningarna kan gå snabbt och en bullmarket skapas inte av några dagars uppgång. Inför måndagen kommer vi med största sannolikhet att få en inledande uppgång, det återstår om det är brist på säljare som skapar uppgången och om de stora elefanterna vågar sig in.
Motstånd: 913 / 920 / 936-938 / 946 / 970
Stöd: 890 / 875 / 860 / 851 / 828
Anders Borg förklarade i lördags att det inte kommer att bli några skattesänkningar de kommande två åren, om siffrorna håller i sig. Han uttalade sig skarpt negativ till Swedbanks agerande att köpa egna aktier och anser att det är ansvarslöst att göra utdelningar i nuvarande marknadsläge. DN, SVD, VA
Hårda slag har drabbat Miljöpartiet där frontfigurerna Mikaela Valtersson och Maria Wetterstrand aviserat att de lämnar riksdagen. Det skall bli spännande att se om detta kommer att driva partiet mer åt vänster som åtminstone undertecknad befarar. Partiet har under Maria Wetterstrand blivit mer verklighetsförankrat, även det är många märkliga förslag. Nu är risken stor för att vi får ett nytt vänsterparti som fyller luckan efter det fritt fallande kommunistpartiet som förmodligen inte lyfter trots att Lars Ohly återgår till att klippa biljetter.
Bostadsbubblan som min bloggranne Cornucopia förutspådde med bland annat teknisk analys långt före många andra visar sig nu allt tydligare. Nu kommer statistik som visar att bostäder nu är betydligt svårare att sälja än för ett år sedan. VA
Vägen till goda tider går genom att göra slut på reformutrymmet enligt Juholtarn. Jo, det kommer jag ihåg från honom även som lokalpolitiker. Att göra slut på pengarna och undvika någon som helst buffert är återigen Juholtarns melodi. Målet är att göra en Oskarshamn på 90-talet i något större skala. Hoppas väljarna visar sig vara klokare än Juholtarn. Han vill tvinga kommunerna att bygga bostäder när vi är på väg in i lågkonjunkturen och på så sätt göra slut på de pengar som kan användas om krisen skulle visa sig bli tuffare än väntat.
Inga rapporter av värde idag.
Håll koll på följande tider idag:
– SCB: sparbarometern 2 kv kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel juli kl 9.30
– Litauen: BNP (def) 2 kv kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion juli kl 14.30
– USA: kontrakterade husköp juli kl 16.00
– Tyskland: KPI (prel) augusti
Börsen i London håller stängt idag.
Trots att Ben Bernanke inte sade så mycket av värde i fredags tolkades det förlängda septembermötet och uttrycket att Fed kommer göra vad som krävs ändå positivt. Efter en sämre BNP-utveckling än väntat tog det bara några minuter in i talet innan de amerikanska (även övriga) börserna svarade positivt. Bäst av de tre börsindexen jag dagligen följer gick teknikintensiva Nasdaq som stängde på 2,5 procent plus vilket var veckans högsta stängning. S&P 500 stängde på 1176,80 vilket motsvarade en uppgång med 1,5 procent. Totalt omsattes 3,4 miljarder aktier vilket var 11,5 procent fler än snittet. DN, SVD, VA
Investerare sökte risk och Microsoft och Boeing stod för de största uppgångarna med 2,8 respektive 2,7 procent.
Det har historiskt visat sig att det är mer sannolikt med lättnadspaket efter tvådagars- än endagarsmöten när Fed sammanträder och det väger investerare in och är inställda på att dollarregnet skall öka i intensitet framöver.
S&P 500 inför måndagen: Även om Ben Bernanke inte uttryckligen lovade något QE3 uteslöt han inte heller ytterligare lättnader från Fed vid talet i Jackson Hole i fredags. Placerarkollektivet tolkade ändå beskedet om att septembermötet skall förlängas till två dagar som en indikation på att den senaste tidens utveckling kommer att rendera i något positiv under nästa Fed-möte. Återigen skall mer lån till i princip ingen ränta vara medicinen för att vända det sjunkande skeppet. Även om investerarna med fredagens tal fick en återställare och för tillfället känner sig bättre till mods kan baksmällan bli avsevärd. Inför måndagen pekar den starka stängningen i fredags på åtminstone en inledande uppgång när veckan startar. Det blir intressant att se om det finns kraft för att bryta 1209-toppen.
Motstånd: 1193 / 1209 / 1234 / 1258 / 1292 / 1301
Stöd: 1148 / 1121 / 1100 1074 / 1029
I Asien är det mestadels positiva tongångar efter Fed-chefens tal i fredags. Kina går däremot mot strömmen och oron stiger för penningpolitiska åtstramningar. Shanghai-börsen faller med 1,1 procent. DN
I Japan stiger Nikkei med 0,6 procent och Sony stiger med 3,2 procent.
I Australien stiger världens största gruvbolag BHP Billiton med 1,6 procent efter stigande metallpriser. Australiska S&P/ASX noteras för en uppgång med 1,8 procent. AFV